Written by

Facebook potvrdio da gradi satelit

m:ovo m:ono| Views: 101

Kompanija Facebook je potvrdila da radi na novom satelitu  koji bi trebalo da obezbijedi internet konekciju i na mjestima na kojima je to ranije bilo nemoguće. Dokumenti koji su izgrađeni od strane Freedom of Informations Act detaljno prikazuju nekoliko razmijenjenh mejlova između Facebook-a i FCC organizacije u prethodne dvije godine, a odnose se na satelitsku eksperimentalnu aplikaciju za satelit Atina.

Ranije ove godine počele su glasine kako Facebook radi na satelitskom projektui tada je IEEE otkrio ove FCC dokumente koji se odnose na satelit po imenu Atina koji su se pojavili na ovoj društvenoj mreži. Sada se sa sigurnoću može reći kako iza svega stoji upravo Facebook. 

Facebook je i ranije imao posla sa satelitskom tehnologijom jer je prije dvije godine trebalo da lansira satelitski internet za dijelove Afrike, ali on se izgubio nakon što je raketa kompanije SpaceX eksplodirala za vrijeme testiranja.

Oni su tada uložili velike količine novce ne bi li obezbijedili internet konekciju na mjestima gdje ljudi nemaju pristup širokopojasnim vezama.