Written by

Facebook radi na razvoju govornog asistenta

m:reza, preporučujemo| Views: 273

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža Facebook uskoro planira predstaviti patent na kojem radi već neko vrijeme. Riječ je o sopstenom govornom asistentu koji će predstavljati direktnu konkurenciju, danas popularnim, softverima – Alexa, Siri, Google Assistant, Bixby, Cortana.

Facebook je već potvrdio ove navode što ukazuje na to da ne odustaje od vizije koju je najavio još prije nekoliko godina. Međutim, ovog puta fokus nije na platformi za razmjenjivanje poruka, već na platformi za hands-free interakcije koje će podržavati govornu, te kontrolu uređaja uz pomoć gestikulacije.

Prema pisanju CNBC-a, čelni ljudi ove društvene mreže angažovali su tim za uvećanu i virtuelnu realnost, koji predvodi Ira Snyder. Nezvanične informacije govore da Facebook primarno kreira asistenta za svoju Osulus kacigu, Portal pametni displej i buduće AR/VR uređaje.

Tim Facebook-a ima iskustva sa razvojem AI asistenata, ali ne onih koji bi trebalo da budu konkurenti Alexa ili Siri. Na projektu se radi od početka 2018. godine kada je Facebook rekao da odustaje od personalnog asistenta M, koji je lansiran 2015. godine i nakon samo godinu dana rada ugašen.

Radno ime ovog patenta je Facebook Assistant, ali još uvijek nije poznato da li će taj naziv biti zadržan do momenta zvaničnog lansiranja.