Facebook radi na svom pametnom satu

Kompanija Facebook već neko vrijeme radi na svom pametnom satu, koji bi trebalo da bude predstavljen tokom naredne godine.

Ovaj prenosivi uređaj će se bazirati na Android Open Source verziji, pa tako neće raditi na tradicionalnom Google Wear OS-u, već nekoj od njegovih modifikovanih verzija.

Pametni sat će poslužiti za slanje poruka i razmjenu obavještenja te pratiti uobičajene fitnes aktivnosti. Takođe, mogao bi biti korišten i za kontrolisanje planiranog AR headseta čije se predstavljanje očekuje u ovoj godini.

Ovaj smartwatch bi bio dodat na Facebook-ov hardverski portfolio koji trenutno čine uređaj za komunikaciju Portal te onaj za virtualnu stvarnost Oculus.

Kompanija, naime, ima više od 6.000 zaposlenih koji, kao Facebook Reality Labs divizija, rade na različitim AR i VR projektima – ne samo na postojećim uređajima, već i na eksperimentalnim inicijativama. Uz to, od 2019. godine u njenom vlasništvu je i startup CRTL-Labs, koji se bavi neuralnim interfejsom, odnosno specijalizovan je za izradu bežičnih input mehanizama, a čije je cjelokupno intelektualno vlasništvo na raspolaganju Facebook-u.