Written by

Facebook spaja Messenger, Instagram i WhatsApp!

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 355

Integracija WhatsApp-a, Instagram-a i Messenger-a za najbolje iskustvo razmjenjivanja poruka korisnicima Facebook-ovih aplikacija širom svijeta.

Svaka od navedenih aplikacija će i dalje biti zasebna, ali će im infrastruktura biti ujedinjena, bar po riječima ljudi upućenih u projekat. Ideja je da se napravi platforma koja će omogućiti jednostavniju, bržu i pouzdaniju razmjenu korisnika Instagram, WhatsApp i Messenger aplikacija. U isto vrijeme, spajanjem će se omogućiti lakše nalaženje prijatelja i porodice pretragom na svim mrežama u isto vrijeme. Data eksperti upozoravaju na uticaj koji će poduhvat imati na privatnost, ali budući da se radi o najavi planova, ne sumnjamo da će Facebook naći rješenje za ovaj problem.

Kako The New York Times najavljuje spajanje se očekuje početkom sljedeće godine, iako još nema zvaničnih informacija o tačnom datumu.

Podsjećamo da je Instagram postao dio Facebook-a za skoro milijardu dolara u 2012. godini, dok se WhatsApp priključio kompaniji i dostigao vrijednost veću od 19 milijardi dolara u 2014. godini. Osnivači obe aplikacije su napustili Facebook porodicu nakon rapidnog rasta i dostignute cifre od milijardu korisnika, svake od navedenih platformi.

Iz WhatsApp-a nisu zadovoljni potencijalnim narušavanjem privatnosti podataka svojih korisnika, budući da do sada nije bilo potrebno otkrivati ni jedan drugu informaciju o sebi, osim broja telefona, da bi se aplikacija koristila. Spajanjem sa Facebook-om i Instagram-om bi se ovo znatno promijenilo.

Jedno je sigurno, Facebook će imati dosta debata i diskusija na temu privatnosti tokom implementacije projekta i rješavanja detalja vezanih za svaku od platformi pojedinačno.