Written by

Facebook ukida lozinke za prijavljivanje

m:ovo m:ono| Views: 165

fb

Facebook nas svako malo iznenadi novim promjenama, a sada želi da ukine prijavljivanje lozinkom. Tokom Facebook-ove godišnje konferencije za razvojne programere – F8, predstavljen je servis koji će vremenom dovesti do potpunog uklanjanja lozinki.

Servis pod nazivom „Delegated Account Recovery“, još uvijek je u beta fazi razvoja, a osmišljen je da bi omogućio zamjenu lozinke za pristup raznim servisima online korisničkim imenom i lozinkom koje koristite za pristup Facebooku.

U kompaniji su uvjereni da je takav pristup sigurniji od resetovanja lozinke mailom i stabilniji od korištenja telefonskog broja, kao i da je pogodan za ljude koji tek počinju da koriste internet i imaju korisnički nalog na Facebooku, ali ne i mail adresu ili broj telefona.

Kako bi bile smanjene mogućnosti zloupotrebe, postaviće se mjere zaštite poput ograničenja broja servisa kojima možete da obnovite pristup odjednom, kao i alarmi u slučaju sumnjivih aktivnosti. U Facebooku planiraju da to bude softver otvorenog koda, a ovo rješenje je tek jedno u nizu nastojanja za uklanjanjanjem lozinki.

Budućnost nam očigledno donosi prijavljivanje na društvene mreže i druge naloge uz pomoć otiska prsta, skeniranja rožnjače i prepoznavanja lica.