Written by

Facebook vam otkriva šta ste radili na današnji dan

m:ovo m:ono| Views: 192

facebook trenutke

Od kada se pojavio, Facebook fascinira korisnike širom svijeta. Možete ga mrziti ili voljeti, ali činjenica je da ste bolje i brže povezani sa vašim prijateljima iz svih dijelova svijeta nego ikada ranije. Osim što vam daje mogućnost kontaktiranja prijatelja putem inboxa ili chat-a, Facebook predstavlja i svojevrsni virtuelni dnevnik kojemu se stalno možete vraćati kada želite da pregledate svoje najljepše fotografije i statuse koje ste postavljali tokom godina. Dok je dizajnirao svoju novu aplikaciju „On this day“ Facebook je računao na to da se svi korisnici vole sa vremena na vrijeme podsjetiti nekih davno zaboravljenih uspomena ili važnih događaja koji su im obilježili određeni period života.

 

Iako je još uvijek u testnoj fazi, „On this day“ aplikacija ima odličan potencijal da postane jedna od najomiljenih među korisnicima. Aplikacija postoji na mobilnoj i desktop verziji, a za sada joj se može pristupiti samo u pojedinim zemljama. Ova aplikacija pregleda i izdvaja vaše fotografije, statuse i ostale sadržaje koje ste postavljali tokom vremena, a u sklopu „On this day“ feed-a koji samo vi možete vidjeti pojavljuje se sadržaj koji je izdvojen za taj dan. Korisnici mogu odlučiti da li će sadržaj koji je aplikacija izdvojila za njih podijeliti sa prijateljima, a neželjeni sadržaj se može izmijeniti ili u potpunosti izbrisati.

Iako aplikacija ”On this day” još uvijek nije zaživila, iz kompanije “Facebook” su potvrdili da ju planiraju ponuditi svim globalnim korisnicima.

facebook trenutke2

Ovo nije prvi put da „Facebook“ eksperimentiše sa aplikacijama koje korisnicima prikazuju stare postavljane sadržaje. Tako je 2010. godine predstavljena aplikacija „Facebook Memories“ koja dopušta korisnicima da pregledaju svoje aktivnosti prema godinama objave. Ova aplikacija sadrži opciju za navigaciju koja vam dopušta da pretražujete sadržaje prema mjesecima i godinama objavljivanja, a možete pregledati vaše objave, postove koje su vaši prijatelji postavili na vaš Facebook zid, događaje koje ste posjetili i mnogo drugih sadržaja.

 

Facebook se odlučio na uvođenje nove aplikacije nakon velikog uspijeha aplikacije “Timehop” koja je u veoma kratkom vremenu imala 6 miliona download-a. “Timehop” se povezuje sa vašim nalozima na društvenim mrežama “Facebook”, “Instagram”, “Foursquare”i “Flickr” i bira sadržaje koje će vam prikazati. Izvršni direktor kompanije “Timehop” Jonathan Wegener nije zabrinut zbog izlaska nove “Facebook” aplikacije budući da se ona fokusira isključivo na “Facebook”.

Jedino što nam preostaje je da strpljivo sačekamo da se ova nova “Facebook” opcija pojavi i na našem tržištu.