Written by

Flaša za vodu koja se sama puni

m:ovo m:ono| Views: 184

fontus_1024

Stanovnici krajeva u kojima vlada nestašica vode, uskoro bi mogli dobiti način za rješenje ovog problema. Austrijski start-up pod nazivom Fontus, otkrio je planove o početku prodaje flaše za vodu koja će se sama puniti, a koja će kupiti vlažnost iz vazduha i pretvarati je u pitku vodu.

Naime, tim naučnika koji stoji iza ovog eksperimenta, razvili koncept koji se zasniva na samoodrživom načinu prikupljanja vode. Ovaj izum će omogućiti da se vlažnost vazduha prikuplja, kondenzuje i pretvara u vodu pogodnu za piće. Međutim, ovakav sistem neće biti preporučljiv u izuzetno zagađenim krajevima. Boce ovog tipa će imati ugrađen filter koji će prečišćavati vodu od svih spoljašnjih nečistoća, kao što su prljavština ili čak mušice.

Za realizaciju ovog koncepta se trenutno prikupljaju sredstva. Prioritetna ciljna grupa su biciklisti koji nemaju vremena za česte pauze i punjenje flašica. Međutim, očigledno je da bi ovakav izum poslužio milijardi ljudi širom svijeta kojima su neki od glavnih problema nepostojanje izvora vode za piće. „Prvobitna ideja je bila da se riješi globalni problem: nestašica vode u zemljama svijeta u kojima ima jako malo pitke vode, a vlažnost vazduha je prilično visoka. Moja namjera je bila da napravim mašinu ili napravu koja će biti u mogućnosti da filteriše vlagu iz vazduha i pretvara je u vodu za piće“, poručo je Retezár Kristof, osnivač Fontus-a.

Ukoliko se pojave na tržištu, najavljeno je da će ove flašice imati dvije serije, „Airo“ i „Ride“ koji će biti namijenjen isključivo za bicikliste. Retezár i njegov tim navode da će čak i pri visokim temperaturama vazduha uz dovoljnu vlažnost vazduha biti moguće napuniti bocu od pola litre.

Pogledajte kako će izgledati ove nevjerovatne flaše.