Written by

Force Touch tehnologija do naredne Nove godine na svakom četvrtom uređaju

moj android| Views: 78

Huawei-Mate-S-Force-Touch

Kompanija za istraživanje tržišta IHS predviđa kako će do naredne godine svaki četvrti pametni telefon biti opremljen Force Touch ekranom, kao što je slučaj sa modelom Huawei Mate S.

U sve više smartfonna se ubacuju napredne tehnologije i senzori, među kojima je trenutno najpopularniji čitač otiska prstiju.

U 2015. godinu su gotovo svi telefoni iz srednje klase imali ugrađen čitač, a sljedeće godine će skoro svaki mobilni telefon biti opremljen ovim dodatkom.

Ovogodišnja novotarija u svijetu mobilnih telefona je tzv. Force Touch tehnologija, odnosno ekran osjetljiv na dodir, koji je u stanju da prepozna jačinu pritiska. Ova tehnologija po svemu sudeći ima veliki potencijal, a osim na Huawei Mate S nalazi se i na iPhone uređajima. Već je najavljeno da će Samsung u nadolazeći Galaxy S7 uključiti ovu tehnologiju, a i ostali poznati proizvođači mobilnih telefona su uvidjeli potencijal.

IHS tako procjenjuje kako će se isporuke Force Touch ekrana dogodine povećati za čak 317 odsto, odnosno na preko 460 miliona primjeraka, i da će osim flagšip modela ovo tehnologijom biti opremljeni telefona srednjeg ranga. Force Touch tehnologija će tako do naredne Nove godine biti na svakom četvrtom uređaju.

Pitate se šta je naredna velika stvar nakon čitača otisaka prstiju i Force touch-a? Onda se pripremite za sa skener mrežnjače, jer su LG i Samsung najavili da će njihovi telefoni nove generacije dolaziti upravo sa ovom tehologijom. Iako se o ovoj novotariji priča već neko vrijeme ona još nije ušla u masovnu upotrebu, a za sada jedini telefon u prodaji koji je opremljen naprednom tehnologijom je Fujitsu Arrows NX F-04G.