Written by

Ford osmislio pametni bicikl

m:ovo m:ono| Views: 113

bicikl

Jedna od najpoznatijih kompanija u svijetu automobila, Ford je u sklopu Smart Mobility Plan projekta predstavio koncept digitalnog, pametnog bicikla pod nazivom MoDe:Flex.

Bilo je samo pitanje dana kad će nekome pasti na pamet koncept pametnog bicikla, a Ford je prvi koji je odlučio realizovati ovu ideju. Radi se o eBike modelu koji možete voziti bez ruku, sa posebnom navigacijom, a pri tom vam bicikl mjeri otkucaje srca.

Pametni bicikl se naravno povezuje sa vašim pametnim teelfonom pomoću MoDe:Link aplikacije koja biciklu obezbjeđuje sve potrebne informacije vezane za vrijeme, gužvu u saobraćaju, navigaciju i još mnogo drugih korisnih funkcija.

Pored toga što je kompatibilan sa iPhone telefonima, iz Forda su otkrili da postoji nadogradnja na MoDe aplikaciju pomoću koje se MoDe:Flex može povezivati i sa pametnim satovima. Korisnici koji bicikl povežu sa satom moći će aktivirati mod “bez znoja” koji se mijenja u odnosu na broj otkucaja srca korisnika pa pojačava elektronski dio pedala da se vozač ne bi previše umorio ili oznojio. Ovo je kao stvoreno za sve oni koji žele biciklom dolaziti na posao, ali opet se ne žele pojaviti znojni i zadihani.

Pošto je popularnost aplikacija koje mjere fitness performanse i vitalne znakove zaista velika u Fordu su se veoma lako odlučili da nešto tako ugrade i u svoj pametni bicikl.

Bicikl će se kretati na baterije i na motor koji će biti postavljeni sa zadnje strane, a iz Forda poručuju kako je ovo otvoreni eksperiment i kako su otvoreni za sve opcije da model prilagođavaju i mijenjaju u skladu sa željama kupca.