Written by

Fuchsia OS – još jedna alternativa Android OS-u

iza ugla, mobilni svijet| Views: 106

Sjećate se Fuchsia OS-a? Govorimo o operativnom sistemu, odnosno alternativi koja će moći da pokreće Android aplikacije.

Nakon što je u javnost procurilo tek nekolicina detalja o tom operativnom sistemu, koji bi možda tek za nekoliko godina mogao da počne da se pojavljuje na uređajima, Google je sada pokrenuo sajt Fuchsia.dev, gdje će se raditi na Fuchsia OS-u.

Iako Google želi da ovaj OS, koji se spominje još od 2015. godine, bude open-source, za sada na njemu rade samo probrani programeri. U pitanju je više od 100 vrhunskih stručnjaka, koji su povučeni sa različitih Android, iOS i Windows projekata kako bi radili samo na razvoju ovog sistema.

Fuchsia OS, za razliku od Linux kernel-a, koristi Zircon microkernel, koji omogućava da se za pokretanje hardvera koristi nevjerovatno mala količina softvera, a pogodan je za upotrebu na ugrađene sisteme; pametne telefone, tablete, kao i PC uređaje, ali i pametne zvučnike, home gadget-e... Iako potpuno različit od Android OS-a, novi OS će imati tzv. Flutter SDK, nudeći visoke performanse i impresivnu grafičku fluidnost. Takođe, govorimo i o brzom prebacivanju ili pomoći pri prebacivanju postojećih multiplatformskih aplikacija sa Android OS-a na Fuchsia OS.

Fuchsia OS je uspješno pokrenut na HONOR Play smartfonu, koji pokreće Kirin 970 čipset,  a posljednja informacija o programerskom sajtu na kojem stručnjaci rade isključivo na ovom OS-u dokaz je da na tom polju postoji značajan napredak.