Written by

Funkcije koje treba da ima svaki pametni telefon

moj android| Views: 45

shutterstock_1091679050

Kupovina novog telefona nije uvijek jednostavna, posebno ako imate ograničen budžet, a svi znamo da je izbor zaista veliki. Čak i ako smanjite izbor na dva-tri modela odluka i dalje može biti veoma teška. Da bismo vam olakšali, za vas smo izdvojili funkcije koje svaki telefon u današnje vrijeme mora da ima, a ako taj koji vam se sviđa nema neku od navedenih, slobodno ga preskočite.

Brz pristup kameri

Kamere su jedan od najvažnijih faktora svakog telefona i zato ako često koristite kameru veoma je važno da vaš novi telefon ima brz pristup kameri. Motorola, na primjer, ima jako dobro rješenje za ovo gdje jednostavno morate dva puta kliknuti na dugme za paljenje i to je to.

Ambijentalni ekran

Koliko je važan brz pristup kameri toliko je važno da imate brz pristup aplikacijama koje najčešće koristite. Ovo je prilično nov prikaz notifikacija i interaktivan je. Svima nam je potreban jednostavan prikaz notifikacija koje su nam važne kao i stanja baterije.

Zaštita od vode i prašine

Prema riječima stručnjaka, svaki telefon koji je skuplji od 200 dolara trebalo bi da ima ovu vrstu zaštite. Potpuno je izvjesno da će vaš telefon, ma koliko ga pazili, biti izložen, ako ne vodi, onda zasigurno prašini i zato bi trebalo da kupite telefon sa ovakvom vrstom zaštite. Tehnologija je još uvijek prilično skupa i zato bi trebalo da ima sve neophodne zaštite.

Podrška za mobilno plaćanje

Ovo još uvijek nije široko rasprostranjeno, ali ako ste često u pokretu, veoma ste zauzeti i ponekad nemate vremena čak ni da tražite karticu onda bi trebalo da vaš telefon ima opciju mobilnog plaćanja. Jedini problem može predstavljati što kod nas sve prodavnice nemaju ovu opciju, ali i to će se sigurno promijeniti u skorije vrijeme.

Stereo zvuk

Ovo definitivno nije neka posebna funkcija, ovo treba da bude sastavni dio svakog telefona. Ako volite slušati muziku i gledati klipove, onda stereo zvuk obavezno potražite među specifikacijama.

Biometrija

Mi dobar dio vremena provodimo na mobilnim telefonima i dobar dio našeg „društvenog života“ podrazumijeva upravo upotrebu mobilnog telefona, ma koliko to nelogično zvučalo.  Isto tako velika većina nas na telefonima čuva važne podatke, šifre, dokumente i zato bi bilo dobro da va novi telefon ima biometrijsko otključavanje.

Dobra baterija

Ako ste odvojili nešto više novca za mobilni telefon onda obratite pažnju da li taj telefon ima dobru bateriju. Jako je frustrirajuće kada se telefon često prazni i kada ga morate puniti svako malo.

Brzo, bežično punjenje

Kad smo već kod baterija, bilo bi poželjno da vaš telefon ima opciju brzogi bežičnog punjenja jer je to sada prilično neophodna stavka koja olakava korištenje mobilnog telefona.