Written by

Futuristički taksi koji pokreće vodonik

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 261

Skai – novi proizvod američke kompanije Alaka'i Technologies i prvi vazdušni taksi na vodonični pogon, koji može preći velike udaljenosti, ali i dopuniti se za kratko vrijeme.

Nedavno je predstavljen potpuno električni vazdušni taksi Lilium Jet. Vozilo na struju je i prvi put samostalno poletilo, ali Alaka'i Technologies navodi kako je njihov pristup potpuno drugačiji. Za razliku od modela koji se razvijaju u konkurenciji, Skai ima vodonikov motor, a planirano je i da se gorivne ćelije, koje koristi novi model vazdušnog taksija, mogu reciklirati.

Pored pilota, Skai, razvijen u saradnji sa BMV-ovim predstavništvom Designworks, ima mjesta za pet osoba. Očekuje se da će vodonični leteći automobil imati mogućnost leta dužine do 650 kilometara, a prazan rezervoar vozila se može dopuniti u roku od deset minuta. Nakon toga, uz pomoć šest rotora taksi je spreman za polijetanje.

Kompanija je, pored prethodno pomenutih rotora, kao dodatnu sigurnost, u vozilo integrisala veliki padobran koji omogućava putničkoj kabini da se bezbjedno prizemlji ukoliko dođe do nesreće.

Iako lansiranje na tržište tek predstoji, proći će dosta vremena prije nego što se Skai po prvi put pojavi u vazduhu sa stvarnim ljudima u njemu. Kompanija sa sjedištem u Hopkintonu, Massachusetts, trenutno čeka različite zakonske dozvole kako počela sa testiranjem i probnim letovima.

Stoga, Alaka'i ne očekuje pojavljivanje Skai-a na tržištu u bliskoj budućnosti. Prema riječima izvršnog direktora kompanije, mogla bi da prođe još jedna decenija prije nego što se vazdušni taksiji počnu koristiti u gradovima širom svijeta.