Written by

Galaxy A6, prvi Samsung telefon koga nije proizveo Samsung

iza ugla, mobilni svijet| Views: 298

Samsung predstavio dva nova modela Galaxy A u Kini, Galaxy A6 i Galaxy A9. Galaxy A9 je samo preimenovani Galaxy A9 za kinesko tržište, tako da je to i dalje isti telefon srednjeg segmenta sa četiri kamere na zadnjoj strani.

Ono što je zanimljivo je Galaxy A6, prvi telefon iz Samsunga, koji je proizveden od strane druge kompanije., Samsung je proizvodnju ovog modela prebacio na kinesku kompaniju Wingtech, koja proizvodi Xiaomi telefone.

Galaxy A6 krasi  6-inčni Super AMOLED ekran, posjeduje dvije kamere od 12MP sa zadnje strane i jednu od 12MP prednju kameru, Pokreće ga Snapdragon 660 čip, ima 6 GB RAM-a, sa 64 i 128 GB varijantama memorije za skladištenje. Ovaj telefon će najverovatnije biti za sada dostupan samo u Kini za sada.

Dva nova telefona predstavljaju promjenu u Samsungovoj strategiji za povećanje prodaje u Kini i Indiji, s obzirom da se kompanija trudi da se takmiči sa ostalim kineskim proizvođačima. Strategija analitike je objavila da Samsung ima manje od 1% učešća na kineskom tržištu, što je dovelo do toga da Samsung razmišlja o zatvaranju jedne od dvije fabrike u Kini, jer se sve više ODM firmi svodi na smanjenje troškova proizvodnje.

CEO kompanije Samsung je nedavno rekao CNBC-u da kompanija mijenja svoju strategiju u nastojanju da nove tehnologije uvodi u srednjem segment uređaja, umjesto da ih prvo iplementira u flegšip modelima.  Galaxy A9 je najbolji primjer ovoga, a ako Galaxy A6 bude imao dobru prodaju u Kini, to može značiti da ćemo vidjeti još više ODM telefona, odnosno uređaja koje će za Samsung praviti drugi proizvođači.