Written by

Gašenje iTunes-a: Šta će biti sa sadržajem?

mobilni svijet, u žiži| Views: 327

Apple je potvrdio da gasi iTunes, planetarno popularni servis za kupovinu muzike, filmskog i književnog sadržaja.

Taman što je postao punoljetan, odlučeno je da iTunes bude zamijenjen s tri nove aplikacije. One će biti prilagođene novom dobu, jer su u Apple-u u međuvremenu shvatili da je princip po kojem je funkcionisao iTunes zastario i da mu je vrijeme za penziju.

Svojevremeno je iTunes bio pravi revolucionarni servis, koji je omogućavao ljudima da kupuju muzičke sadržaje klikom, iz vlastite fotelje. Prednost je bila i ta što je, ako govorimo o, recimo, određenom izvođaču, nudio mogućnost kupovine samo određene pjesme, ili nekoliko njih, ne nužno i cijelog albuma. Sve to je iziskivalo malo vremena i truda – da na kompjuteru skinete numere koje želite, a potom ih i platite svojom karticom.

Sada, sve ono što nam je ranije nudio iTunes radićemo uz pomoć streaming servisa Apple Music, Apple TV i Apple Podcast, a ideja je da svaka usluga bude pojednostavljena kako bi korisnici još lakše i brže mogli preuzimati željeni sadržaj. Ipak, tu je i jedno važno pitanje – šta sa već preuzetim sadržajem?

Prvo, nemojte se plašiti da je nestao. Apple automatski preusmjerava sav sadržaj na nove aplikacije koje će zamijeniti iTunes. Filmovi i televizijski sadržaji će biti prebačeni na Apple TV, a sav muzički sadržaj sa iTunes-a biće dostupan na Apple Music-u, kao i vaš ranije preuzet sadržaj, koji nećete morati ponovo da platite. Nova preuzimanja će, kao i ranije, zahtijevati finansijska sredstva.

Tri nove aplikacije su već dostupne za iOS, a posljednji korak ka gašenju iTunes-a će biti kada korisnici za desktop, kasnije ove godine, instaliraju novi operativni sistem Catalina.