Written by

Gledajte YouTube i kada niste u aplikaciji

m:reza, preporučujemo| Views: 118

Stižu nove funkcije YouTube-a za koje se korisnici mobilnih telefona godinama zalažu, a riječ je, naravno, o gledanju videa i kada aplikacija nije u upotrebi. 

Sada možete nastaviti reprodukciju YouTube sadržaja i van aplikacije, da se istovremeno prebacite na drugu internet stranicu ili softver, kao i da promijenite veličinu korištenog prozora. A najbolje od svega je što su ažuriranja dostupna i bez naknade na mjesečnom ili godišnjem nivou.

Međutim, na pametnim uređajima, korisnici koji ne plaćaju pretplatu morali su čekati do 2016. godine na podršku za više prozora na platformi, kako bi mogli da rade nešto drugo dok gledaju video. Ako ste željeli dodatne prednosti najpoznatijeg softvera za gledanje minuta zabilježenih kamerom, kao što su pozadinska reprodukcija i slika u slici, trebali ste biti Red, a sada i Premium pretplatnik.

Pojedini korisnici YouTube-a su tokom 2018. godine primijetili da imaju sliku-u-slici čak i bez plaćanja, a kasnije je i Google potvrdio da se ovaj alat pojavljuje samo za američko tržište. A prema najnovijim informacijama, dostupnost pomenutih funkcija se sada širi i na druge zemlje. 

Google-ova stranica za tehničku podršku još uvijek spominje samo one koji su u SAD-u, jer imaju koristi od reprodukcije PiP-a s oglasima, ali ćemo svakako pratiti sve promjene na zvaničnoj stranici poznate kompanije.

U međuvremenu, ako živite izvan SAD-a i nemate Premium pretplatu, ne bi bilo loše da pokušate sljedeće: pustite neki video koji nije muzički, a zatim napuste aplikaciju i otkrijte da li se njegova reprodukcija zaustavlja ili prelazi u PiP. Takođe, provjerite da li imate potrebna podešavanja za ove funkcije u aplikaciji.