Google read along

Written by

Google aplikacija za čitanje sve popularnija

m:apps, preporučujemo| Views: 46

Google-ova aplikacija za učenje čitanja je sada dostupna u 180 zemalja.

 

Tokom prošle godine, kompanija Google je predstavila Android aplikaciju pod nazivom Bolo čiji je cilj bio pomoći djeci u Indiji na nauče čitati. Međutim, sada se aplikacija širi i na druga tržišta pod novim imenom – Read Along.

Aplikacija koristi Google-ove tehnologije prepoznavanja govora i tzv. „tekst u govor“, a sve kako bi uočila koliko djeca čitaju naglas. Virtuelni prijatelj za čitanje po imenu Diya dodatno ohrabruje, te uskače u pomoć ukoliko se dijete muči prilikom izgovora riječi ili rečenice. Ova aplikacija, takođe, preporučuje različite priče i igre na osnovu stepena poznavanja jezika.

Djeca mogu osvojiti zvijezde i značke na osnovu uspješnosti, a njihove rezultate mogu pratiti i roditelji. Nakon preuzimanja aplikacije i svih priča, Read Along funkcioniše i u offline režimu. Takođe, aplikacije nema oglase, niti mogućnosti kupovine.

Aplikacija je dostupna u Google Play Store-u i to na devet jezika i u 180 zemalja. Google je najavio kako će u budućnosti dodati knjige i nove opcije za čitanje.