Written by

Google će novom ekstenzijom upozoriti na hakovane lozinke

iza ugla, mobilni svijet| Views: 143

Želite li biti potpuno sigurni da samo vi znate vaše lozinke? Google je nedavno korisnicima ponudio odgovor i na ovo pitanje.

Na Dan bezbjednosti na internetu predstavljena je ekstenzija koja provjerava kombinacije korisničkih imena i lozinki koje se koriste u okviru Google Chrome-a. Ukoliko se dogodi da hakeri dođu do vaših podataka, Password CheckUp upozoriće vas da se nešto nepredviđeno dešava. Kada se jednom instalira, ova alatka neprestano provjerava sve podatke za prijavu koje koristite.

Google tvrdi da je većina američkih web sajtova podržana i da se radi o bazi od oko četiri milijarde korisničkih imena i lozinki, te ako se dogodi podudarnost – upozorenje stiže.

Budući da se provjera lozinke oslanja na slanje vaših povjerljivih informacija Google-u, kompanija ističe kako je sve šifrirano i da ne može vidjeti vaše podatke. Google, međutim, nije jedina kompanija koja nudi ovakvu uslugu, ali je razlika što je ova alatka sada besplatna i što možete iskoristiti Chrome-ov ugrađeni generator lozinki da biste generisali novu lozinku ukoliko otkrijete da je trenutna ugrožena.

Svakako je važno prisjetiti se i savjeta koji su univerzalni za očuvanje lozinki. Trebalo bi da koristite alatku za upravljanje lozinkama, koristite jedinstevnu šifru za svaku web stranicu, izmijenite sve lozinke kada saznate da su hakeri aktivni, a potom i uključite dvostruku zaštitu za sve web stranice koje to podržavaju. Kao dodatak i velika pomoć, za korisnike Google Chrome-a, sada je stigla i alatka Password CheckUp.