Written by

Google će uskoro omogućiti automatsko brisanje lokacije i istorije pretraživanja

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 248

Poput Facebook-a, i Google je bezbroj puta prozivan od strane zagovornika privatnosti, a sve u cilju poboljšanja politike prikupljanja podataka. Najveći svjetski online pretraživač je dobio posebne kritike zbog neograničenog zadržavanja informacija o geografskoj lokaciji korisnika na svojim serverima.

Kao odgovor na sve ove prozivke, Google postepeno mijenja svoje, inače tajnovite, protokole prikupljanja podataka, dajući korisnicima više ovlaštenja nad privatnim informacijama koje kompanija čuva.Tako ćemo u budućnosti imati mogućnost automatskog brisanja sopstvene online istorije nakon određenog vremenskog perioda.

Opcija automatskog brisanja, prema Google-u, omogućiće korisnicima da izaberu vremenski period od tri ili 18 mjeseci za podatke koje prikupi pretraživački div, uključujući prethodna pretraživanja, online aktivnosti na web-lokacijama u vlasništvu Google-a, instalacije aplikacija za Android i i informacije prikupljene putem opcije Istorija lokacije na Google pretraživanju i Google kartama.

Nova mogućnost će biti dostupne u meniju podešavanja naloga, u sekcijama Aktivnost weba i aplikacija i Istorija lokacije.

Google-ova najava kaže da će mogućnost automatskog brisanja biti uvedena u sljedećih nekoliko sedmica i da će se prvo pojaviti u sekcijama Istorija pretraživanja i web-lokacije, što znači da ćemo ovu opciju u budućnosti moći primijeniti i na druge Google-ove usluge.