Written by

Google Chrome aplikacija postaje još brža

moj android| Views: 85

Go0gle-Chrome

Internet Explorer je nekada vladao internetom, sve do pojave Google Chrome-a, koji je bio jedan od prvih koji je počeo da preuzima tržište. Vjerovatno ne postoji osoba koja nekada nije bila prinuđena da koristi Internet Explorer, ali i koja nije bila isfrustrirana njegovim radom. Upravo tu su u Google-u vidjeli priliku, te je od tada njihov pretraživač Chrome konstantno dobijao nagrade i pohvale za brzinu i lakoću korištenja. Štaviše, ovaj pretraživač je do sada najčešće osvajao titulu “Najbržeg internet pretraživača”.

Chrome je tako popularan među korisnicima, jer je jednostavan, dobro dizajniran i vrlo lagan za uptrebu. Sadrži mnogo opcija koje olakšavaju pretraživanje interneta, ali u isto vrijeme ove opcije se ne nameću, ne “iskaču” vam non-stop i ne odvraćaju pažnju. Međutim, ono što oduševljava jeste činjenica da u Google-u konstantno vrše usavršavanja. Tako su nedavno objavili da će najnovija verzija ovog pretraživača na vašim telefonima imati mogućnost korištenja 70% manje podataka, te će na taj način ubrzati pretraživanje na internetu.

Fokus ovog najnovijeg update-a jeste na smanjenju upotrebe podataka, a odličan će biti za situacije u kojima imate slab internet signal, kao što je na primjer na putu za posao. Na ovaj način se poboljšava učitavanje stranice sa minimalnim uticajem na njenu funkcionalnost.

Na fotografiji ispod možete vidjeti kako da uključite opciju ubrzavanja učitavanja stranice, odnosno smanjenja broja podataka – Data Saver. Vrlo je jednostavno, u Chrome opcijama, kliknete na Settings, te Data Saver podesite na “on” i spremni ste da obavljate posao ili samo čitate novine, putem svog pametnog telefona, a u uslovima kada vam je internet jako spor. Praktično, zar ne?

AndroidPIT-Chrome-browser-data-saver-enable-w782

 

Ovaj Google dodatak trenutno je dostupan u Indiji i Indoneziji, a iz kompanije najavljuju da će u narednim mjesecima biti na raspolaganju i korisnicima iz ostalih država.