Written by

Google Chrome će uskoro omogućiti blokiranje kolačića za praćenje

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 248

Postoje mnogi pretraživači i svako ima svoje kriterijume kako bi odredio koji je najbolji, ali postoji jedna stvar koja je najvažnija svim koji brinu o svojoj privatnosti, a to je upravljanje i blokiranje „kukija“ tj. kolačića za praćenje. Google Chrome do sada nije ponudio tu mogućnost po „defaultu“, ali je konačno odlučio da to uradi.

Ovu vijest prenio je Wall Street Journal, a pominjana je i na nedavno završenoj Google I / O konferenciji. Kompanija bi prema za sada dostupnim informacijama nastojala da uloži više napora u smislu povjerljivosti i privatnosti. S obzirom na udare javnosti kada je riječ o privatnosti, korisniku bi sada bilo ponuđeno da vidi šta kolačići zaista prikupljaju na stranicama, kao i da bude ponuđena opcija za blokiranje.

Ukoliko niste upoznati s konceptom kolačića, riječ je vrlo maloj datoteci koja se kreira prilikom posjeta web lokaciji. Čuva se na vašem računaru i sadrži različite informacije prikupljene sa stranice, koje se zatim prenose kompanijama koje administriraju tu stranicu. Google sada želi da korisnicima, poput Firefox-a i drugih, ponudi sistem koji blokira kolačiće.

Google vjerovatno neće blokirati kolačiće iz sopstvenih servisa i usluga, a još uvijek ne znamo kako će ovaj sistem raditi u praksi.