Written by

Google Chrome ima dva bitna poboljšanja u vezi brzine i čuvanja podataka

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 133

Google je ažurirao funkcije Chrome-a u radu sa HTTPS stranicama, te na taj način omogućio brže učitavanje željenih web adresa.

Pored opcije Lite pages, posebno dizajnirane za sporije internet konekcije, sada je dostupno i poboljšanje nazvano Data Saver. Sam naziv novog podešavanja govori o njegovoj glavnoj funkciji – čuvanje kapaciteta keš memorije koja se popunjava svakim pokretanjem pretraživača.

Ali to nije jedina prednost Data Saver-a, jer on omogućava i dva puta brže otvaranje internet stranica, te smanjuje upotrebu podataka u Chrome-u za čak 90%. Sve ovo se postiže zahvaljujući kompresovanjem sajta prije nego ga uređaj očita, ne mijenjajući njegov izgled i funkciju. Međutim, novi format Lite page-a je u potpunosti odvojen od Chrome-ove funkcije Data Saver i pojavljuje se samo ukoliko je trenutna veza telefona kompatibilna sa brzinama od 2G.

Ukoliko telefon ima problem sa učitavanjem neke web lokacije, prikazuje se Lite verzija, a svaki korisnik u dijelu u kojem se ispisuje URL adresa dobija informaciju o upotrebi nove funkcije. Ali ako želite da se vratite na orginalnu stranicu, jednim „dodirom“ na ispis adrese internet prezentacije Google će onemogućiti njen rad. Još jedna novost je i ta da će pretraživač, kada otkrije česta isključivanja Lite page-a, automatski ugasiti svaku njegovu aktivaciju.

Da li vam se dopadaju sva navedena poboljšanja? Želite ih odmah uključiti u svakodnevno surfanje internetom? Onda otvorite aplikaciju Chrome, idite na meni označen sa tri tačke, zatim uđite u podešavanja i uključite Data Saver. A ako niste zadovoljni njegovim funkicjama, u šta sumnjamo, na isti način ovu opciju možete i ugasiti.