Written by

Google dnevno primi 2 miliona zahtjeva za uklanjanje piraterije!

m:ovo m:ono| Views: 101

piraterija

To da piraterija već neko vrijeme predstavlja veliki problem na internetu jasno je kao dan, ali kad čujete u kolikoj mjeri neće vam biti dobro. Naime, Google dnevno primi nevjerovatnih 2 miliona zahtjeva za uklanjanje piraterijskog materijala.

Prošlo je dosta vremena otkako je Google na svom zvaničnom blogu objavio rezultate istraživanja po pitanju piraterije, ali izgleda da rat još uveliko traje i nema namjeru da se smiri u skorije vrijeme. Prema pisanju Torrent Freak-a, Google trenutno prima preko 1,500 zahtjeva za uklanjanje određenih URL-a sa svog pretraživača i to u jednoj minuti, što iznosi oko 25 zahtjeva po sekundi i oko 2,160,000 dnevno, što je duplo u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše zahtjeva prošlog mjeseca stiglo je od vlasnika autorskih prava, a odnosili su se na 72,207 različitih oblasti, u prosjeku po 900 zahtjeva na svaku temu. Ova statistika ipak nije previše precizna jer je prvih pet domena ove liste, uključujući sajt za MP3 download na španksom jeziku i poljski chomikuj.pla imali svaki po milion zahtjeva za uklanjanje.

Važno je napomenuti i da statiskika uključuje ponovljene zahtjeve  za isti URL, ali bez obzira na sve, uprkos trudu Googla da pirateriju svede na minimum ona je u stalnom porastu i od toga ne možemo pobjeći. Zahtjevi za skidanje su i dalje glavni način na koji se vlasnici autorskih prava pokušavaju izboriti sa piraterijom. To koliko su pirati jaki govori i vijest koja je početkom novembra odjeknula kao bomba da se jedan od najpoznatijih torent sajtova YIFY vratio na velika vrata. Vijest pročitajte OVDJE.