Written by

Google Fuchsia će biti dostupan na Android telefonima

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 232

Kompanija Google zaista vrijedno radi na svojoj novoj platformi po imenu Fuchsia, a od samog starta pričalo se kako će ova platforma podržavati Android aplikacije, a promjena na Android Open Source Project je te glasine i potvrdila.

Trenutno se radi na posebnoj izgradnji ART-a samo za Fuchsia-u i prilično se razlikuje od uobičajenih Android uređaja jer ne targetiraju posebne hardvere. U planu je da se proizvedu posebni Fuchsia paketi.

ART se odnosi na Android Runtime, okruženje koje se koristi za pokretanje Android aplkacija, a iz svega navedenog jasno je da Google radi na tome da se ovo okruženje dovede u novi operativni sistem. Napominje se i da će Fuchsia koristiti APK fajl od Androida. ART na Fuchsia operativnom sistemu će podržavati x86 i arm arhitekturu što znači da bi u teoriji mogao funkcionisati kako desktop tako i na mobilnim procsorima. Sve ovo daje određenu težinu navodima kako će Fuchsia raditi na različitim formatima.

U svakom slučaju, stručnjaci tvrde da bi podrška za Android bio pametan potez za bilo kojeg nasljednika Androida jer je za ovu platformu razvijeno više hiljada različitih aplikacija pa bi korisnici mogli nastaviti sa korištenjem onih na koje su navikli i koje vole čak i sa promjenom operativnog sistema.