Written by

Google i Facebook zajedno zarađuju više od 100 milijardi dolara od reklama

m:ovo m:ono| Views: 146

facebook-v-google

Kompanije Google i Facebook u samom su vrhu među najvrijednijim svjetskim brendova i uživaju ogromnu popularnost među svojim korisnicima. Riječ je o kompanijama koje konstantno napreduju i razvijaju nove usluge, pa je sasvim normalno da ostvaruju odličan profit. Najveće prihode Google i Facebook bilježe u segmentu internet oglašavanja, što potvrđuju prihodi u 2016. godini, koji su im donijeli enomrnu zaradu.

Google je u protekloj godini ostvario prihod o 79,4 milijardi američkih dolara, dok je najveća društvena mreža na svijetu zabilježila 26,9 milijardi dolara prihoda. Google i Facebook podjednako su uspješni i kada je riječ o prodaji oglasnog prostora i na desktop računarima i mobilnim uređajima, iako je u posljednih godina primjetan trend u korist ovih drugih.Google je još dominatniji na ovom polju i drži više od 40 odsto ukupnog tržišta mobilnog oglašavanja.

Ove dvije kompanije zajedno dijele „kolač“ od čak 78 odsto kompletnog tržišta digitalnog oglašavanja, ostavljajući konkurentima praktično samo mrvice. U 2017. godini očekuje se dodatni rast prihoda od digitalnog oglašavanja, a očekuje se da ovo tržište „eksplodira“ 2019. i 2020. godine kada se očekuje revolucionarna 5G mobilna mreža.