Written by

Google I/O 2019 – šta smo sve vidjeli?

mobilni svijet, u žiži| Views: 226

Ovogodišnja Google I/O konferencija, kako se i očekivalo, nadmašila je prošlogodišnju i oduševila mnoge ljubitelje tehnologije. Svijetu su prikazana neka od novih dostignuća ove kompanije, a u nastavku donosimo najzanimljivije detalje.

Google Pixel 3a i Pixel 3a XL

Mnogi će reći konačno, ali da – novi Google telefoni zaista su stigli. Google Pixel 3a je manji uređaj iz ove serije i pokreće ga Snapdragon 670, uz 4 GB RAM-a. Takođe, može se pohvaliti i nešto manjim 5.6-inčnim OLED ekranom FHD+ rezolucije, a podržava i always-on način rada. Na ovom uređaju definitivno će vas oduševiti baterija kapaciteta 3000 mAh, kao i opcija machine learning koja potrošnju prilagođava vašim potrebama.

Selfie kamera je kvaliteta 8 MP i ima otvor blende od f/2.0, dok je zadnja  12,2 MP sa dvostrukim auto -fokusom. Još jedna od prednosti kamere ovog telefona jeste i specijalni režim za porterte, kao i podrška za Super Res ZoomNight Sight funkcije.

Napredniji, Google Pixel 3a XL uređaj razlikuje se po većem ekranu od 6 inča i zaštitnom Dragontrail staklu. Uz to, odlikuje ga i jača baterija od 3700 mAh i snažniji Snapdragon 710 procesor. Google je, kako i sam kaže, ove telefonu prilagodio korisnicima koji misle o svom budžetu.

Android Q

Google je dio ovogodišnje I/O konferencije posvetio i Androidu Q. Podsjetimo, riječ je o narednoj velikoj nadogradnji Android OS-a, desetoj po redu, koja će zvanično biti predstavljena ove jeseni. Ovaj operativni sistem je prvi koji će imati opciju prevoda uživo, baziranom na sistemskom učenju – Live caption. Kako je rečeno tokom prezentacije, prilikom reprodukcije videa ili audio sadržaja titlovi će se automatski početi prikazivati na ekranu uređaja. Sistem za rad ne treba konekciju s Internetom, što znači kako niti jedan podatak neće napustiti uređaj korisnika. Još jedna od zanimljivosti je i ta što zahvaljujući sistemskom učenju, sve aplikacije za slanje poruka će koristiti opciju Smart Reply koja će osim brzih odgovora omogućiti i brže akcije. Kompanija je već omogućila preuzimanje Beta verzije za 21 uređaj, od ukupno 13 različitih proizvođača.

Popularna Google I/O konferencija održana je po dvanaesti put u Shoreline Amphitheatreu u Kaliforniji. Osim novih telefona i novog operativnog sistem, govorilo se i o 10-inčnom Google Nest Hub Max uređaju. Najavljen je i novi Google Assistant, poboljšana sigurnost i privatnost, ali i noviteti vezani uz Google Mape i proširenu stvarnost, Duplex web API za developere i još mnogo toga.