Google i Qualcomm zajedno do boljih Android-a

Kompanije Google i Qualcomm su odlučile da zajedno dođu do boljih Android-a, a šta to zapravo podrazumijeva, razjasnili smo u nastavku.

Iz kompanija su najavili da će zajedno raditi na proširenju Project Treble-a. U pitanju je Google-ov dugogodišnji projekat koji teži da pojednostavi ažuriranje OS-a, kako bi proizvođačima uređaja bila omogućena lakša nadogradnja telefona i tableta na nove verzije Android-a. A, uz to, ne bi morali da brinu o Qualcomm-ovom specifičnom softveru.

Cilj saradnje je između ostalog i da korisnici što lakše dođu do nove verzije Android-a za svoje pametne uređaje. Ideja je i da se osigura da novi Qualcomm čipovi podrže Android OS ažuriranja i četiri godine bezbjedonosnih ažuriranja.

To bi svakako predstavljalo značajan skok naprijed, te bi se Android pametni telefoni približili iPhone uređajima u smislu dugotrajne softverske podrške.

Zahvaljujući Project Treble-u, proizvođači u teoriji mogu koristiti ažurirani dio Google-ovog softvera bez brige o tome da li će morati da čekaju ažurirane komponente od kompanija poput Qualcomm-a.

Ipak, sve su šanse da ćemo tek za nekoliko godina vidjeti kakve benefite ovaj program čini za ubrzavanje Android-ovog ciklusa ažuriranja. Razlog tome je što se Qualcomm obavezuje samo za buduće uređaje, počev od nadolazećeg Snapdragon 888 čipa, čiji je dolazak najavljen početkom godine.