Hijeroglifi

Written by

Google ima alatku za prevođenje hijeroglifa

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 131

Google je lansirao prevodilac hijeroglifa, koji pomoću AI tehnologije dešifruje crteže iz starih egipatskih zapisa. 

Nova alatka, Fabricius, koristi vještačku inteligenciju kako bi ekspertima što prije dešifrovala hijeroglife iz starih dokumenta. Ipak, ovu alatku može koristiti bilo ko, kako bi naučio više o nasljeđu Starog Egipta ili se jednostavno zabavio. Možete ukucati poruku, te dobiti prijevod na hijeroglife i podijeliti na društvenim mrežama. Iz Google-a kažu, da je hijeroglife najbolje shvatiti kao drevne emoji-je. 

Fabricius ima tri funkcije Learn, Play i Work.

  • Prva funkcija, Learn,  će vam ponuditi informacije o jeziku Starog Egipta, nakon čega imate šest koraka koji su sve teži za “riješiti”. Crtaćete sopstvene hijeroglife, ali i rekonstruisati oštećene. 
  • Play vam omogućava da vašu poruku prevedete na hijeroglife. Nakon toga možete je podijeliti na društvenim mrežama i platformama, poput Twittera.
  • Treća, Work funkcija izašla je samo za desktop i služi stručnjacima koji proučavaju ovaj drevni jezik.

Dostupan je na engleskom i arapskom, a dobio je ime po Fabriciusu, ocu epigrafije, nauke o drevnim zapisima. Lansiran je upravo u ovo vrijeme, jer je u julu 1799. otkriven kamen iz Rozete koji je omogućio stručnjacima da tumače jezik Starog Egipta.