windows propusti

Written by

Google javno otkrio sigurnosne propuste koje ima Windows 8.1

m:ovo m:ono| Views: 109

windows propusti

Premda Microsoft obično redovno objavljuje sigurnosne zakrpe za svoje softvere, uključujući i one za Windows operativni sistem, čini se da je ovoga puta najpoznatija firma u svijetu računara debelo podbacila. Kako stvari sada stoje, Microsoft će morati ubrzati rad na novim zakrpama, jer su najnoviji propust objavili inženjeri kompanije Google, i to javno.

Preciznije, Google-ov istraživač poznat po nadimku Foreshaw, otkrio je sigurnosni propust koji ima Windows 8.1, te omogućuje napadaču da dobije sve administratorske privilegije, a Microsoft još uvijek nije ponudio rješenje za taj problem.

Foreshaw je objavio dokaz koncepta koji demonstrira ovu ranjivost, ukazujući i na to da nije siguran utiče li taj bug takođe i na Windows 7 ili neki drugi Windows OS.

Iako je Microsoft prilično ljut zbog ove javne objave, treba istaći da je Foreshaw kontaktirao ekipu Redmonda još 24. aprila 2014. godine, te je objavio da će im dati 90 dana prije nego se oglasi u javnosti, a kako Microsoft nije do sada “zakrpio” Windows, odlučio ih je malo ubrzati svojom objavom, koju možete vidjeti ovdje.