Written by

Google je uveo novi način potvrde vašeg naloga

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 269

Sada, koristeći Android telefon kao fizički sigurnosni ključ, možete verifikovati vaš korisnički nalog na Google-u.

Kako bi prijava na različite internet stranice bila što sigurnija, trebalo bi da imate potvrdu identiteta sa dva faktora, od kojih je jedan sigurnosni ključ fizičke prirode. U tom slučaju, ukoliko nepoznata osoba ima vašu lozinku neće moći da pristupi nalogu, a svi vaši podaci će biti bezbjedni.

Upotreba mobilnih uređaja je, svakako, pouzdanija od mnogih postojećih 2FA opcija (kao što je upotreba SMS-a), jer će se vaš telefon povezati sa računarom putem Bluetooth-a, kako bi se osiguralo da ste na odgovarajućoj web-lokaciji. Još jedna mana postojećih mjera sigurnosti je i ta što SMS može biti hakovan, dok većina drugih sekundarnih metoda za verifikaciju vaših prijava neće moći da provjeri jeste li na pravoj adresi.

Kako biste mogli upotrebljavati novu funkciju, potrebno je da na vašem računaru koristite Windows 10, MacOS ili Chrome OS, sa bilo kojom verzijom Chrome-a 72 ili nekom novijom od nje. Zanimljivo je da vam Google ne dozvoljava da izmjene vršite putem pametnog uređaja, tako da ne možete koristiti jedan telefon za postavljanje drugog kao ključa.

Implementacija novog ažuriranja nije komplikovana i može da se uradi u nekoliko jednostavnih koraka.

Za početak, ako još niste, obavezno dodajte Google nalog na telefon tako što ćete u podešavanjima izabrati opciju Nalozi, zatim Dodaj nalog, a potom Google.

Nakon prvog koraka, na računaru otvorite Google Chrome pretraživač, ukucajte myaccount.google.com/security na search-u i kliknite na Potvrda u 2 koraka.

U jednom trenutku, na spisku sekundarnih metoda pojaviće vam se Dodaj sigurnosni ključ. Sve što je potrebno uraditi nakon selekcije prethodnog, jeste izabrati Telefon sa liste ponuđenih opcija.

I to je sve! Postavili ste pametni uređaj kao sigurnosni ključ.

Sada se možete prijaviti na Gmail, Google Cloud i druge usluge dok koristite vaš mobilni telefon kao sekundarni način provjere bezbjednosti. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste to da budete u blizini računara svaki put kada pokušavate ući na neku od platformi.