Written by

Google Jump – sistem za stvaranje ekosistema virtuelne stvarnosti

moj android| Views: 176

jump2

Nakon Cardboard seta koji je spektakularno predstavljen prošle godine, kompanija Google je odlučila da virtuelnu stvarnost učini još pristupačnijom te predstavila novitet pod nazivom Google Jump pomoću koga je kreiranje ekosistema za videa ovakve vrste uveliko olakšano.

Google Jump se sastoji iz tri osnovna dijela za koje vam Google daje posebna uputstva o korištenju, ali i sastavljanju, ukoliko je potrebno. Prvi dio je kamera koja dolazi sa besplatnim specifikacijama i svim dijelovima za postavljanje kamere od 360 stepeni te šemu za 3D štampanje određenih komponenti. Iz kompanije Google poručuju kako znaju da se svi ne žele “petljati” oko modeliranja pa su predstavili i ključnu stavku ovog noviteta, a to je GoPro sistem koji pomoću niza od čak 16 kamera snimanje VS (virtuelne stvarnosti) videa čini nevjerovatnim iskustvom.

Drugi dio ovog sistema je set za montažu, softver koji sirovi video materijal pretvara u virtuelnu stvarnost (VS). Snimanje videa ovakve vrste je inače prilično komplikovan, potrebno je postaviti kameru geometrijski precizno, podesiti sinhronizaciju okvira i ekspozure, a pomoću ovog montažera Google je obavio sav težak posao i što je najbolje, softver će dijeliti besplatno.

Tek kod dijela za montažu počinje prava magija. Montažer uzima snimke od svih 16 ugrađenih kamera te ih spaja u stereoskopski VS video. Treba napomenuti da je za ovakav posao inače potrebno mnogo računara i radnih sati. Potrebno je obaviti mnogo zadataka za izradu samo jednog okvira videa, boje, kompenzacije ekspozicije, poravnanja….

jump

Ono po čemu se Google Jump razlikuje od tradicionalnih surround sistema i video tehnologije jeste činjenica da već punu deceniju pokušava pretvoriti stereo informacije u slike. U demo snimku na predstavljanju ovog sistema prikazano je da ako pomjerate glavu lijevo – desno, izgledaće kao da pomjerate glavu u sklopu scene, a predmeti u videu će se mijenjati u odnosu na vašu perspektivu. Većina sistema za snimanje VS videa poput Samsungovog Milk-VR su prilično statični u odnosu na pokret i oslanjaju se na 3D scene poput onih u video igricama. Google Jump je to podigao na sasvim novi, napredniji nivo.

Sigurno se pitate gdje tačno možete gledati VS snimke napravljene pomoću GoogleJump sistema, a odgovor je kratak i jasan – YouTube. To je ujedno i onaj treći dio koji nedostaje. Da biste uživali u VS snimcima sve što vam treba jesu vaš pametni telefon, YouTube aplikacija i komad kartona.

Treba napomenuti da do Google Jumpa nije pretjerano teško doći, ali se još uvijek ne može okarakterisati kao pristupačan za široke narodne mase jer je rezervisan samo za odabrane kreatore. Isto tako važno je znati da kreiranje ovakvih snimaka nije ni malo jednostavno, čak i profesionalnim kamermanima koji se bave snimanjem filmova treba malo vremena da pohvataju sve cake koje će im olakšati posao.

Prošlogodišnji Cardboard je bio prvi korak da se korisnicima približi virtuelna stvarnost i sve što ona podrazumijeva, ali do sada nije bilo ekosistema koji je okružuje, a Google je sa Jumpom i GoPro kamerama učinio baš to. Sigurni smo da ovdje nije kraj i da nas iz Googla očekuje još mnogo toga kad je u pitanju virtuelna stvarnost.