Written by

Google kupuje kompaniju Lytro za 40 miliona dolara?

m:ovo m:ono| Views: 61

litro

Kompanija Google će, kako se uveliko priča, za više od 40 miliona dolara kupiti kompaniju Lytro koja se uglavnom bavi lakom tehnologijom, a nedavno je lansirala dvije kamere. Prvobitni dogovor je da Lytro čak 59 svojih patenata stavi pod nadležnost Google-a.

Kompanija Lytro osnovana je 2006 godine i uglavnom je više poznata po lakoj tehnologiji nego po ekperimentalnim kamerama, a njen potencijal otkrio je i sam Google. Cijena po kojoj bi Google mogao kupiti ovu kompaniju još uvijek nije poznata jer neki izvori kažu da bi to moglo biti 40, dok drugi tvrde da je u pitanju mnogo manje, čak 25 miliona dolara. Isti ti izvori kažu da su ovu kompaniju htjeli kupiti i Facebook i Apple, ali da je ponuda Google-a ipak najozbiljnija.

Za razliku od dogovora koga je Google sklopio sa HTC-om, ugovor sa kompanijom Lytro ne bi trebalo da uključuje migraciju zaposlenika jer Google želi samo njihovu tehnologiju i patente koje bi Google koristio u budućnosti za razvoj VR tehnologije i segmenta koji uključuje fotografisanje i osvjetljenje.