Written by

Google mape i u BiH prikazuju ograničenja brzine i lokacije kamera

m:apps, preporučujemo| Views: 518

Živite u Bosni i Hercegovini, vozač ste i korisnik iOS-a i Android-a, ali vam aplikacije koje upozoravaju na prebrzu vožnju te praćenje radara, fiksnih i mobilnih, nisu dostupne?

Upravo za vas stiže dobra vijest, koja kaže da će se BiH uskoro naći upravo na jednoj takvom mapi!

Naime, BiH je, nakon inicijalnih testova na američkom tlu te u još nekim zemljama, ovom novinom iz “kuhinje” aplikacije Google Maps stala ruku pod ruku sa više od 40 zemalja širom svijeta, ne samo sa geografskim komšijama Srbijom i Hrvatskom, već i sa Australijom, Brazilom, SAD, Kanadom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Idijom, Meksikom, Rusijom, Japanom, Andorom, Bugarskom, Češkom, Estonijom, Finskom, Grčkom, Mađarskom, Islandom, Izraelom, Italijom, Jordanom, Kuvajtom, Latvijom, Litvanijom, Maltom, Marokom, Namibijom, Holandijom, Norveškom, Omanom, Poljskom, Portugalom, Katarom, Rumunijom, Saudijskom Arabijom, Slovačkom, Južnom Afrikom, Španijom, Švedskom, Tunisom i Zimbabveom.

Google je ovu opciju posudio od Waze-a, najveće svjetske aplikacije za GPS navigaciju i informacije direktno sa saobraćajnica (dakle, osim zvaničnih izvora informacija, podrazumijeva i one koje dojave sami korisnici), a koja je svakako, od 2013. godine, u njegovom vlasništvu. Ipak, Waze, u odnosu na pomenute nove mogućnosti Google Maps-a, ostaje bogatiji za, recimo, mogućnost upozorenja na udes ili kamere na raskrsnicama gdje je saobraćaj regulisan semaforom, što korisnicima Reddit-a iz Švajcarske, Njemačke i Francuske, ipak, nešto posebno i ne znači.

Njima na ovom forumu lokacije radara nisu vidljive, što i ne čudi, s obzirom da je u njihovim zemljama tako nešto ilegalno, a u potonjoj zemlji policija čak ima mogućnost da pojedincima pregleda, kako vozačima, tako i putnicima, mobilne uređaje u potrazi za zabranjenim aplikacijama. Kazne su, naravno, zakonom propisane, a idu čak i do mogućnosti zapljene vozila.

Prikaz ograničenja brzine i lokacije kamera biće dostupni i za iOS i Android, dok će tačna mjesta gdje se radari nalaze, u prvi mah, moći da prijave samo korisnici Android-a.