Google mape

Written by

Google mape slave 15 godina i imaju novi izgled

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 462

Google mape predstavljene su prije 15 godina, a kompanija je odlučila ovaj jubilej obilježiti novim mogućnostima popularne aplikacije.

Za početak, Google mape sada imaju novu ikonu u obliku označivača lokacija i to u četiri boje. Ovo je svakako vizuelna promjena, ali su u kompaniji radili i na unutrašnjim promjenama pa je aplikacija sada jednostavnija i “pametnija”.

Glavna stvar koju ćete primijetiti u ažuriranoj aplikaciji jeste navigacijski sitem s pet ikona na dnu ekrana. Postoje dvije nove kartice – Saved i Contribute, koje vam omogućavaju da jednostavno pregledate sve sačuvane lokacije, ali i da pišete recenzije. Google je radio i na unapređenju uputstava za javni prevoz, pa tako već duže vrijeme možete istražiti kako stići s jedne na drugu lokaciju, a aplikacija će vas često pitati i da li je bila gužva u prevozu.

Među značajnijim opcijama svakako je Live View, odnosno uputstva za pješačenje koja pokreće AR. Ova opcija za sada je dostupna u nekoliko gradova širom svijeta, a koristeći kameru vašeg telefona, aplikacija vas usmjerava tačno do lokacije na koju treba da dođete.

Sva ažuriranja, osim Live View opcije, trebalo bi da su već dostupna korisnicima širom svijeta. Ukoliko niste, ažurirajte aplikaciju i proslavite 15 godina Google mapa.