Written by

Google Maps uskoro će omogućiti prijavu gužve u saobraćaju

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 96

Ne volite gužvu u saobraćaju? Bez brige, Google Maps uvodi nove funkcije u svoj softver koje će vam pomoći da izbjegnete ulice u kojima je kretanje vozila otežano.

Već godinama glavna uloga Waze-a, koji se nalazi u vlasništvu Google-a, jeste implementacija rješenja koja će omogućiti korisnicima da prijave incidente na putu, kao što su saobraćajne gužve i nesreće.

Prema riječima 9to5Google-a, slanje informacija o kretanju vozila na saobraćajnicama je ažurirano u najnovijoj verziji Android aplikacije. Ranije ste mogli da prijavite sudar, policijske kontrolne punktove i kamere za kontrolu brzine, ali nije bilo opcije za ručno unošenje lokacije na kojoj dolazi do usporavanja.

Nije jasno da li će novitet biti dostupan samo za korisnike Android-a, ili će iOS korisnici moći da je koriste na svojim uređajima. Google i dalje čuva najinteresantnije detalje, ali kako navodi 9to5Google podaci o ažuriranju i dostupnosti mapa trebalo bi da budu objavljeni sljedeće nedjelje.

Unošenje informacija o nesrećama i gužvama na putu na Google mapama, prvi put je prikazano još u decembru, nakon čega je ovaj alat detaljno opisan u APK-u početkom ove godine. Nova funkcija još uvijek nije dostupna svima, ali smo sigurni da će nakon njenog dolaska Google mape biti mnogo korisnije, zahvaljujući real-time izvještajima od strane učesnika u saobraćaju.