Written by

Google Maps uvodi proširenu realnost

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 111

Navigacija proširene stvarnosti Google Maps-a konačno se pojavila i to samo nekoliko mjeseci nakon njegovog debija. Činjenica da će svi oni koji žele da je koriste, sačekati još malo, ne umanjuje oduševljenje sa kojom je vijest dočekana.

Kompanija je za Wall Street Journal objavila da će funkcija koja fokusirana na hodanje biti dostupna uskoro, ali za početak lokalnim vodičima (recenzentima zajednice). Google navodi da će dodatak  navigaciji trebati “više testiranja” prije nego bude dostupan komercionalnoj upotrebi. Ipak, ovo sugeriše da je pronalaženje rute AR mnogo bliže tome da postane praktična stvarnost.

Osnovna funkcionalnost Google mapa ostaje ista, tačnije koristi se GPS za dobijanje osnovne ideje o vašoj lokaciji, a zatim se prikupljanje informacija oslanja na kameru kako bi se dobila preciznija lokacija s 3D strelicama koje lebde iznad pravca u kojem se trebate okrenuti.

Međutim, Google ne želi da se previše oslanjate na AR kako bi i dalje mogli neometano da se mimoilazite sa osobama koje dolaze iz suprotnog pravca. Ukoliko predugo držite telefon u AR modu doći će do potamnjivanja ekrana, što predstavlja, pored čuvanja baterije i podataka, neku vrstu sigurnosti.

Tehnologija AR neće stvarno preuzeti ulogu do sada postojeće navigacije, osim ako nemate i specijalne naočare koje podržavaju tehnologiju proširene realnosti. Ukoliko vam je borba sa komplikovanim raskrsnicama dio svakondevnice, ne sumnjamo da ćete naći načina da dođete i do potrebne prateće opreme kako bi stres smanjili što je više moguće. Ništa manje korisne funkcije AR-a nisu ni u situacijama kada GPS zakaže.