Written by

Google proslavio dvadeseti rođendan!

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 141

Možda će većini zvučati zaista nevjerovatno, ali kompanija Google je prošlog mjeseca napunila punih 20 godina, Google.com domen registrovan je 15. septembra 1997. godine, a kompanija je postavljena 4. septembra 1998. dok se kao zvaničan rođendandan vodi datum 27. septembar.

U dvadeset godina postojanja Google je od nekonvencionalnog projekta dvojice studenata sa Stanford-a postao jedna od najuspješnijih kompanija u istorji čovječanstva. Oni su svijetu ponudili neke izume koji su doslovno promijenili svjet i način na koji ljudi komuniciraju, što je zaista bitno.

Jedan od svakako najvažnijih izuma Google-a je pretraživač od koga je sve krenulo. Internet pretraživači su postojali i prije Google-a, ali ono što je google promijenio jeste rangiranje rezultata pretrage. Google je odlučiio rezultate rangirati prema popularnosti, ne prema relevantnosti.

Prije tačno 20 godina Google je zvanično bio online, a u to vrijeme održavan je od strane svojih kreatora Larry-a Page-a i Sergey-a Brin-a.

Komapnija je veoma brzo povećavala broj usluga lansiranjem sopstvenog web pretraživača, Google Chrome-a, prije tačno deset godina kako bi konkurisali tada popularnom Mozilla Firefox-u i Explorer-u. 2010. godine, Google je ušao u svijet pametnih telefona sa svojim Nexus brendom koga je zamijenio novi po imenu Pixel, a upravo telefoni tog imena mnogi svrstavaju među najbolje telefone današnjice. 

10 zabavnih činjenica o Google-u

Google je najposjećenija internet stranica.

Više od milijardu upita svakodnevno se ukuca u Google pretraživač.

U junu 2006. godine, riječ Google dodana je u riječnik engleskog jezika Oxford.

Google posjeduje više od 70 kancelarija u više od 40 zemalja na svijetu.

99% profita Google-a dolazi od oglašavanja.

56% internet korisnika barem jednom je „guglalo“ svoje ime.

Google je bila prva riječ čak 57% malih Amerikanaca.

Može se pretraživati na 88 jezika.

Don’t be evil je oficijelni slogan kompanije.

Saobraćaj Google-a se uduplao kada su dodali opciju „Did you mean?“