youtube shopping

Written by

Google radi na razvoju Youtube alata za kupovinu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 96

Ko god je gledao ijedan YouTube video, sigurno je negdje u toku trajanja videa čuo kako autor kaže: “Ostaviću link do proizvoda u opisu videa.” Bilo bi puno jednostavnije da se link pojavi na ekranu, zar ne?

Izgleda da bi ovo uskoro mogla postati stvarnost. Sudeći po izvještajima, Google radi na razvoju YouTube shopping alata. Teoretski, ovo bi trebalo da autoru videa omogući lakše povezivanje proizvoda sa videom. A to, naravno, znači da bi autor videa i Google ostvarili određen profit. Google je već potvrdio da testira načine na koje bi autori videa bili u mogućnosti da označe svoj proizvod u videu. Ova opcija zasad je dostupna samo određenom broju YouTube kanala. Ukratko, cilj je da se kreira jedan vid kataloga u kojem će korisnici moći direktno da kupe određene proizvode.

Logično, nakon ovog koraka svi smo pomislili na sljedeći mogući korak – YouTube shopping platforma. Većina videa generalno je fokusirana na proizvode. Svakako bi bila prednost kada bi korisnik mogao da klikne direktno na video i kupi određen proizvod koji mu se nudi.

Obzirom da Google-ov model poslovanja uveliko zavisi od oglašavanja, pokretanje YouTube shopping platforme je sasvim logičan korak.

Svjedoci smo da je oglašavanje na YouTube-u postalo jako intenzivno. Pokretanje platforme za kupovinu bi to svakako dodatno pojačalo. Nadamo se će Google poraditi i na ovom problemu. U svakom slučaju, YouTube bi uskoro mogao da postane konkurentna e-commerce platforma.