Written by

Google sada i „miriše“ umjesto vas

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 272

Molekularna struktura i miris. Pogađate, govorimo o tajnama parfema, ali i onome da, uprkos brojnim nastojanjima, stručnjaci iz te industrije i dalje ne mogu samo na osnovu uvida u strukturu utvrditi kakav će se miris dobiti.

Ovaj problem sad nastoje da riješe u Google-u, čiji se Brain tim nada da će to uspjeti uz pomoć vještačke inteligencije (AI tehnologija).

Kada govorimo o detekciji mirisa, najveći problem je svakako taj što on subjektivno djeluje na ljude, pa će dvije osobe isti miris opisati na drugačiji način.

Problem predstavlja i to što su pojedini molekuli, iako vezani na isti način, okrenuti kao u ogledalu, što može rezultirati potpuno različitim mirisima. Sve to je dodatno komplikovanije kad počnemo da miješamo, odnosno kombinujemo mirise.

Google sada i "miriše" umjesto vas

Tim Google stručnjaka je uspio da istrenira AI da prepoznaje mirise. Oni su, naime, kreirali set od oko 5.000 molekula, u čemu su im pomogli proizvođači parfema. Svaki molekul je opisan terminom koji podrobnije određuje njegov miris, a na koje smo, donekle, i sami navikli – tropski, aromatični, citrusni, orijentalni…

Za treniranje AI tehnologije su korištene dvije trećine tih mirisa, tako što su molekuli pridruženi svakom mirisu. Preostala trećina je iskorištena za testiranje algoritma, koji je na osnovu strukture molekula trebalo da predvidi kako će mirisati. Taj test je bio uspješan.

Na osnovu njega je ustanovljeno da vještačka inteligencija može da prepozna složene relacije, što bi u budućnosti moglo da bude od koristi u svim naučnim disciplinama kojima je hemija u fokusu.