Written by

Google Translate

moj android| Views: 283

Ako ste ikad imali priliku da pogledate neki od naučno fantastičnih filmova čija radnja se odvija u budućnosti, sigurno ste primjetili da jezičke barijere ne postoje zahvaljujući nekom malom uređaju koji magično prevodi sve jezike svijeta u jedan vama razumljiv. Korak ka ovakvoj budućnosti je sigurno i nedavno unaprijeđena Google-ova aplikacija: Google Translate.

Ona u posljednjoj verziji pored više jezika nudi i nekoliko novih mogućnosti od kojih su naspektakularniji: prevođenje razgovora u stvarnom vremenu i mogućnost prevoda teksta snimljenog kamerom.

Šta to u praksi znači? Telefon praktično postaje simultani prevodilac jer „sluša“ putem mikrofona izgovorene riječi i automatski prevodi na drugi jezik. Takođe, ova mogućnost omogućava vam da unesete riječ u telefon i telefon će je prevesti i izgovoriti. A, kako aplikacija ne zahtjeva internet konekciju – ovo je moguće bilo gdje u svijetu. Time se riješavaju situacije kada vam prevod ništa ne znači jer ne znate kako izgovoriti neku riječ, a opet sa druge strane, ako sretnete nekog dobronamjernog stranca koji ne zna engleski – on će vam moći reći riječ direktno u telefon.

Mogućnost prevoda teksta snimljenog kamerom olakšava stvar sa npr. putokazima koji su na stranim jezicima. Ova opcija je posebno korisna ako se nekad nađete u stranoj zemlji bez latinice – npr. Japanu, Kini ili Arapskim zemljama.

Sama aplikacija podržava prevode između 90 jezika (uključujući i sve Ex Yu jezike) i potpuno je besplatna. (preuzmite ovdje)

google translate google translate2 google translate3 google translate4