Google Play Store

Written by

Google uklonio 170 malicioznih aplikacija sa Play Store-a

m:apps, preporučujemo| Views: 251

Često nam se dogodi da preuzmemo neku aplikaciju, jednom je otvorimo i više nikada ne koristimo. Ovakvu naviku pokušajte zaboraviti, jer se može dogoditi da su baš takve, nama neinteresante aplikacije, “zaražene” i kupe podatke sa uređaja.

Ukoliko vas je određena aplikacija zainteresovala svojim oglasom na nekoj od društvenih mreža, preuzeli ste je i shvatili da to nije to – izbrišite je. Na Google Play Store-u, u posljednje vrijeme, sve više je malicioznih aplikacija. Na primjer, jedna od najpopularnijih CamScanner okrivljena za korištenje napadnih reklama.

Istraživači iz ESET-a nedavno su objavili listu sa 172 ovakve aplikacije koje su otkrivene samo tokom septembra. Podaci, takođe, govore da su ove aplikacije zabilježile više od 335 miliona instalacija, što je veoma zabrinjavajuće.

Ne treba da ste u strahu jer je Google označene aplikacije već uklonio sam svog Play Store-a. Ono što preostaje Google-u, s jedne strane, jeste da pooštri način na koji određen programer može da pusti aplikaciju u Play Store, a s druge strane je na nama, korisnicima, da budemo oprezniji i preuzimamo isključivo verifikovane aplikacije.