Huawei HarmonyOS

Written by

HarmonyOS ipak neće stići ove godine na Huawei telefone

mobilni svijet, u žiži| Views: 215

Iako kompanija Huawei već odavno ne krije kako radi na razvoju sopstvenog operativnog sistema, HarmonyOS, koji je nedavno i predstavljen, za sada ne planira u potpunosti preći na ovaj sistem. Na taj način, kineski proizvođač želi nastaviti dosadašnju praksu, ali ima rezervu u slučaju da podrška Android-a u jednom trenutku prestane.

O ovim planovima nedavno je govorio viši potpredsjednik kompanije Huawei, Vincent Pang, na medijskom događaju u New Yorku. “Želimo održati jedan standard, jedan ekosistem”, rekao je Pang, dodavši da HarmonyOS služi kao “opcija B”.

Kada je HarmonyOS predstavljen, poručeno je kako je znatno “čistiji” od Android-a sa manje linija koda, te da će raditi i na drugim uređajima, poput televizora, satova ali i automobila. Iz Huawei-ja su naglasili kako su spremni predstaviti televizor koji pokreće HarmonyOS, a Pang je rekao da očekuje lansiranje pametnog sata, takođe pomoću iste platforme.

Naredna generacija Huawei telefona, tačnije serija Mate30, imaće i dalje Android kao operativni sistem. Naravno, dogodili li se neka promjena na globalnom tržištu do samog lansiranja, Huawei će se veoma jednostavno prebaciti na sopstveni operativni sistem.