Written by

Herojski podvig radnika m:tela u Doboju

m:vijesti| Views: 148

‘’Iznenada i neočekivano jedan naš obični radni dan pretvorio se u jednu veliku borbu. Nas 21 ostali smo tu i borili smo se da očuvamo vitalne komunikacijske sisteme na našoj teritoriji.’’ Ovako priču počinje Slađana Stjepanović, rukovodilac izvršne jedinice m:tel u Doboju. Šesnaesti dan maja zauvijek će ostati u pamćenju svih nas, a posebno radnika m:tela u Doboju. Trenutak u kojem se našao 21 zaposleni kompanije m:tel u Doboju u trenutku poplava koje su zauvijek izmjenile grad ostavljajući neizbrisive tragove, svi oni će dugo pamtiti. Da nije bilo njih, razmjere posljedica elementarne nepogode bile bi nezamislive.

‘’Bilo je hladno, bili smo i bez hrane, bili smo zabrinuti za naše porodice koje su u različitim djelovima grada, ali znali smo da je ovo ono što mi možemo da uradimo. Nastojali smo da damo sve od sebe da pomognemo, da čujemo jedni za druge, da pomognemo ljudima koji su zatočeni na krovovima kuća da dozovu pomoć, da pomognemo majkama da čuju gdje su im djeca, braći za sestre, i da na taj način damo svoj doprinos pomoći ljudima u ovoj teškoj katastrofi,” ističe Slađana.

Herojski prihvatajući odgovornost koju im je nametnula situacija u kojoj su se našli, zaposleni m:tela na čelu sa gospođom Slađanom pokazali su odlučnost, nesebičnost i požrtvovanost. Svako od njih svoje lične brige stavio je u drugi plan.

“ Blizu moje kuće se nalaze dvije rijeke, bili smo poplavljeni, meni je došla voda do kuće, brinuo sam se kako su moji, da li su živi i zdravi, ali mobilna telefonija je radila, čuo sam se njima. Javili su da su dobro. Ostalo nam je samo da se brinemo o našim sistemima, kako da rade, kako da održimo vezu i da odradimo posao na najbolji mogući način koliko je bilo moguće u tim otežanim uslovima.,” vidno uzbuđen priča Mladen Bjelošević, jedan od zaposlenih koji je skoro 48 h proveo spašavajući i održavajući sistem telekomunikacija u nemogućim uslovima.

Dva dana trajala je borba prirode i pokušaja da se očuva funkcionisanje moderne tehnologije u uslovima kada ništa nije funkcionisalo.

“ Od početka smo bili svjesni da su mobilne veze jedini način da mnogi ljudi prežive. Bilo je mnogo onih koji su ostali na krovovima svojih kuća i koji su jedino tako mogli dozvati pomoć. Sa minimum kapaciteta smo uspjeli da održimo mobilne veze da rade sve vrijeme. To je bio jedini dio moderne tehnologije koji nije potpuno zakazao za dva dana kada je bilo najkritičnije.,” prisjeća se dr Goran Popović.

Sudbina mnogih ugroženih u poplavama koje su zadesile grad Doboj, bila je u rukama radnika m:tela. A oni su ovu bitku uz mnogo truda i odricanja, dobili.

“Hiljadu misli i hiljadu stvari mi je prolazilo kroz glavu, ali sve će to proći, sve se to zaboravi, materijalna šteta će se nadoknaditi… uglavnom, život teče dalje i moramo nastaviti dalje živjeti i raditi,” kaže za kraj Igor Gavrić, svjedok poplava koje će svi građani BiH još dugo pamtiti.