Written by

Hi-tech ruka!

m:ovo m:ono| Views: 72

ruka

Pomoću vojne tehnologije i one koja se koristi za izradu bolida Formule 1, u Velikoj Britaniji je napravljena bionička ruka koja može biti od velike pomoći ljudima širom svijeta.

Ovo je prvi put da je prostetička ruka specijalno dizajnirana za ženu i bazira se na preciznoj skeletnoj strukturi prave ruke. Kreatori ove bioničke ruke tvrde da je ovo najrealističniji vještački ud koji je ikada napravljen i vjeruju da ovakve sprave mogu u potpunosti transformisati živote ljudi kojima su ekstremiteti iz bilo kog razloga amputirani.

Žena za koju je napravljena ova bionička ruka se zove Nicky Ashwell, a na pitanje novinarke kako sa psihološke strane izgleda kad se napokon možete rukovati sa ljudima, ona je odgovorila da ju je bionička ruka oslobodila neprijatnosti koju je dugo vremena osjećala jer to jednostavno nije bila u stanju.

Ona kaže da je osječaj kada je prvi put probala “bebionic” ruku bio uzbudljiv ali i krajnje čudan iako je tokom godina isprobala razne prostetičke ruke. Nicky je rođena bed desne podlaktice i kaže da se pomoću ove ruke za nju otvaraju mnoge mogućnosti.

Bionička ruka je teška nešto više od 400 grama, manjih je proporcija i anatomski je namijenjena ženama. Izrađena je prema preciznoj skeletnoj strukturi prave ruke sa minijaturnim komponentama koje omogućuju lagan pokret najsličniji pravom ljudskom ekstremitetu. Sa čak 14 preciznih funkcija ova ruka vjerno oponaša mimiku i funkcije prave ruke.

“Bebionic” ruka je opremljena nizom senzora koji se aktiviraju pokretima mišića te prenose impulse motorima i mikroprocesima u svakom prstu. Tehnologija sadrži i sistem koji prati čula svakog prsta kroz svaki pokret.

Ova ruka je dizajnirana od strane kompanije Steeper i iskreno se nadamo da će biti dostupna svima kojima je neophodna.

https://www.youtube.com/watch?v=D3rDTtG1lZo