Written by

Hibridni avioni će u budućnosti prepoloviti cijenu avionske karte

m:ovo m:ono| Views: 181

zunum-aero-1

Iako se avionom može najbrže doći do željenih destinacija ljudi često sebi ne mogu da priušte taj luksuz zbog vrtoglavo visokih cijena karte. No, ako sve bude išlo po planu i to će uskoro postati prošlost zahvaljujući kompaniji “Zunum Aero” koja planira da napravi hibridni električni avion do 2020. godine.

Hibridni avioni će se kretati zahvaljujući hibridno – električnom pogonu, a gorivo će se sipati samo kada to postane neophodno. Razvojem tehnologije baterije će se i ta potreba smanjivati sve dok u potpunosti ne nestane čime će se troškovi drastično smanjiti – čak za 80%. Dodatni plus je i u tome što će se zahvaljujući ovoj vrsti pogona smanjiti i buka aviona. Koliko je ovo sigurna opcija govori i činjenica da hibridno – električni pogon koristi čak i NASA za razvoj sopstvenih električnih aviona.

dims

Ovi avioni bi trebalo da služe za lokalne letove, a zbog nižih operativnih troškova cijena karte bi bila od 40 do 80 % manja u odnosu na današnje. Putnicima će na raspolaganju biti od deset do 50 sjedišta, a duplo brže će stizati na konačno odredište.

Jeftini i brzi letovi zvuče divno, zar ne?