Written by

Hit film sedmice: drugi dio epske sage “300”

m:tel IPTV| Views: 98

EVA

HBO, nedjelja 28.06 u 20.05 časova

Kada se pojavio u kino dvoranama fantastični akcijski triler “300” osvojio je publiku svojim jedinstvenim vizuelnim stilom i načinom snimanja zbog kojih svaki kadar izgleda kao dio strip priče. Ovaj stil snimanja usvojili su mnogi režiseri, a veliku popularnost doživio je “Sin City” iz koji je poput “300” urađen po uzoru na stripove svjetski poznatog crtača Frank-a Miller-a. Publika je tražila i dobila nastavak epske sage o nesebičnoj borbi Spartanaca, a kanal HBO donosi ekskluzivnu premijeru filma “300: Uspon carstva” u nedjelju u 20.05 časova.

Režiser Zack Snyder poznat po nizu holivudskih blockbustera o superjunacima kao što su “Watchmen” i “Supermen: Man of steel” zaslužan je i za ovaj dio franšize koju podjednako voli i muška i ženska publika. Poznat po rečenici “This is Sparta!” (Ovo je Sparta) prvi dio je veoma brzo dobio kultni status među ljubiteljima filma, a drugi dio nije razočarao ni publiku ni kritiku. Jedan od najvažnijih razloga svakako je bio taj što je Snyder ponovo odabrao vrhunsku glumačku ekipu na čelu sa Evom Green kao neustrašivom ratnicom.

300-rise-of-an-empire_137898137400

Film se nastavlja deset godina nakon bitke na Maratonskom polju kada je 300 hrabrih Spartanaca izgubilo živote kako bi zaštitilo svoju domovinu. Kraljica Gorgo podsjeća Spartance da bi ishod bitke bio potpuno drugačiji da tadašnji spartanski kralj i njen pokojni muž general Themistocles nije ubio persijskog tiranskog kralja Dariusa. Xerxes, sin persijskog kralja koji je svjedočio očevoj smrti dobio je savjet da ne bi trebao ponovo ulaziti u rat sa Grcima. Na nagovor ratoborne ratnice Artemisie koja ga izaziva, Xerxes odlazi na opasno putovanje kroz pustinju kako bi pronašao odgovore o svojoj sudbini. Tamo nailazi na pećinu sa magičnim jezerom gdje se okupa i postaje nezemaljsko biće koje je spoj Boga i kralja. Nakon povratka u Persiju, objavljuje rat Grčkoj i kreće u osvetnički pohod. Započinje epska bitka dvije velike sile koja će zauvijek izmijeniti istoriju oba naroda i učinite obične ljude velikim junacima.

Kritičari smatraju da je Snyder sa drugim dijelom još više poboljšao estetiku iz prvog filma, a zanimljivost drugog dijela je da su žene apsolutne junakinje koje do kraja drže pažnju u svakoj scei u kojoj se pojavljuju. Lena Headey (svima poznata kraljica Cersei iz HBO serijala Igra prijestolja) ponovo briljira kao kraljica Gorgo koja je spremna na sve kako bi zaštitila svoj narod, a Eva Green je ostvarila jednu od svojih najboljih uloga koja ju je lansirala u holivudske visine. Pored njih, u glavnim ulogama pojavljuju se i Sullivan Stapleton, Hans Matheson, David Wenham i Rodrido Santoro.