Written by

HIT FILM SEDMICE „Foxcatcher“: Priča koja je šokirala svijet na HBO

m:tel IPTV| Views: 87

foxcatcher

Četvrtak, 24.12. od 21.35 HBO (pozicija kanala 701)

Riječ je o američkoj biografskoj drami režisera Bennetta Millera, koji je svoju svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Kanu 2014. godine, gdje je Miller osvojio nagradu za najboljeg režisera. Glavne uloge povjerene su Stevu Carellu, Channingu Tatumu i Marku Ruffalu.

Iako kategorizovan kao sportski, ovaj film nije samo to. On nosi još jednu priču- priču o američkom patriotizmu i bolesnoj ambicioznosti jednog malog nesposobnog čovjeka, prikrivenog iza njegove uspješne porodice i ogromnog bogatstva.

Baziran na istinitim događajima, film prati priču olimpijskih vača braće Schultz i ekscentričnog bogataša Johna E. duPonta. Nakon što Mark osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama ’84. du Pont inicira sastanak sa njim, želeći se uključiti u njegov život kao rvački trener i sponzor. Pokušavajući da se izvuče iz sjenke svog brata Dave, koji je takođe osvajač zlatne medalje, Mark odluči prihvatiti duPontovu ponudu. John ga navodi da nagovori i svog brata da mu se pridruži, ali Dave ih zbog porodice odbija.

Na samom početku saradnje, Mark u Johnu pronalazi sve što je ikada želio- sponzora i mentora, ali ubrzo Johnovo multimilijardersko ponašanje, njegov stav, bahatost i umišljenost, polako spuštaju i udaljavaju Marka od njega. Kada im se Dave najzad odluči priključiti, čini se kako će stariji brat unijeti mir i balans u ovaj projekt. Međutim, kako su Olimpijske igre sve više bliže, postaje sve očiglednije da stvari ne funkcionišu i svi problemi izlaze na površinu – što bi moglo dovesti do propasti sve trojice.

Foxcatcher je film koji obiluje konfliktima i kontrastima, a ono što ga čini posebno zanimljivim za gledanje je činjenica da se akcenat dešavanja stavlja uglavnom na mračniju i nerazumniju strane ljudske psihe, a Bennett Miller njome barata savršeno u svakom momentu filma.

Intrigantna priča i sjajna glumačka ekipa učinili su ovaj film jednim od najboljih u 2014. godini.

HBO se u Open IPTV rasporedu nalazi na poziciji 701, a za sve dodatne informacije o Open programskim sadržajima i novim ponudama posjetite open.mtel.ba stranicu.