Written by

HMD otišao korak dalje i najavio i Android P na Nokia modelima

moj android| Views: 211

android

Finska kompanija HMD Global je otkrila kako će njeni Nokia Android telefoni dobiti nadogradnju na Android P, čim ga Google pusti u opticaj tokom sljedeće godine. U pitanju su modeli Nokia 5, Nokia 6 i Nokia 8.

Prethodno je ova kompanija potvrdila kako će svi njeni Nokia Android pametni telefoni dobiti službenu nadogradnju na novi Android 8.0 Oreo, a da će prva dobiti Nokia 8. Do toga bi, prema najavama, trebalo da dođe do kraja ove godine.

Ipak izgleda da je Oreo već postao stara vijest, pa su u HMD otišli korak dalje i najavili novi verziju operativnog sistema na kojoj je Google počeo rad. Android P ili 9.0. navodno ne bi trebalo da bude pušten korisnicima do polovine sljedeće godine, a stručnjaci u Googleu na njemu intenzivno rade još od predstavljanja Androida Oreo. Obzirom da mnogi jedva čekaju da probaju Android Oreo i sve njegove pozitivne strane, pretpostavlja se da će se isto desiti i sa još novijom varijantom operativnog sistema. Vjerovatno će najviše polemika izazvati zvanično ime Androida 9.0. kao što se dešavalo i sa prethodnicima ovog operativnog sistema.