Written by

Hoće li pametni telefoni budućnosti biti izrađeni od superdrveta?

m:ovo m:ono| Views: 139

Moderni smartfoni su nevjerovatno tanki, uglavnom napravljeni od stakla i metala, materijala koji nisu uvijek podobni za naš užurbani način života zbog čega često pucaju, oštećuju se… U industriji za proizvodnju mobilnih telefona uvijek traže nove materijale za izradu omiljenih nam uređaja tako smo imali prilike vidjeti uređaje od plastike, aluminijuma, nerđajućeg čelika, keramike pa čak i od titanijuma.

I dok metalni dizajn ima tendenciju da bude izuzetno izdržljiv i štiti procesor i bateriju od pregrijavanja s druge strane mogu biti prepreka kad je u pitanju bežično punjenje te smanjuju osjetljivost antena.

Keramika je još jedan pogodan materijal koji ima brojne prednosti kao što su superiorna tvrdoća koja je otporna na ogrebotine, ali keramika je krhkija što može biti problem kad je u pitanju predmet koji ljudima često ispada iz ruku.

U prošlosti smo imali prilike vidjeti telefone napravljene od drveta, jedan od njih je Motorola 2014 Moto X koji je umjesto od plastike i kože bio napravljen od drveta s tim da je drvo bilo samo površni sloj i nije korišteno kao strukturna komponenta.

Šta je to superdrvo?

Superdrvo je napredni materijal u odnosu na obično drvo konstruisan je putem relativno jednostavnog i jeftinog procesa koji je osmišljen na Univerzitetu u Merilendu. Putem tog procesa gotovo svako drvo može postati materijal koji je snažniji od čelika pa čak i od titanijumskih legura.

Proces obdrade prvo uklanja lignin iz prirodnog drveta, a to je supstanca zbog koje je drvo kruto i smeđe. Nakon toga drvo se kompresuje i stisne na 65,5 stepeni Celzijusa što kondenzuje strukturu celuloze. Tokom ovog procesa drvo se skuplja na petinu svoje veličine i nema tendenciju kompresovanog drveta da se vrati u prvobitni oblik. Rezultat ovog procesa je drvo koje je 12 puta snažnije od prirodnog drveta i 10 puta teže, a naučnici traže način kako da ga iskoriste u proizvodnji vozila.