Written by

Hoće li vještačka inteligencija zamijeniti ljude u obavljanju kućanskih poslova?

m:ovo m:ono| Views: 139

 

Iako je tehnologija napredovala do te mjere do koje nismo mmogli ni zamisliti, činjenica je da većinu kućanskih poslova obavljamo na način na koji su to radile naše bake i majke, ali i na tom polju se sprema velika promjena. Već su izmišljeni rooti koji slažu garderobu, a najbolja verzija je robot po imenu Laundroid koji je napravljen u Japanu.

Nedavno je izumljen još jedan koji posjeduje softver napravljen na Univerzitetu Berkley u Kaliforniji. Ipak mnogi kažu da se ne treba previše uzbuđivati po tom pitanju, jer iako ovi roboti imaju nevjerovatan nivo koncentracije njihov progres je bolno spor i pitanje je za koliko godina će biti upotrebljivi na dnevnom nivou.

Ipak, to što je tehnologija došla do ove tačke, na ovom polju je veliki korak naprijed i to će pomoći istraživačima da shvate osnovne probleme koje ima vještačka inteligencija. Ako uspiju napraviti robota koji vješto slaže veš, te lekcije će moći primjeniti i na nekim drugim uređajima koji bi mogli biti veoma korisni u nekim situacijama poput oporavka od neke katastrofe ili brige oko starih i nemoćnih.

Sve to je zato što je razvijanje autonomnih asistenata koji bi pomagali u domaćinstvu mnogo komplikovanije nego što se čini.  Dok u kućanski poslovi za lude veoma jednostavi robotima je iznenađujuće teško da razumiju i izvrše ono što se od njih traži.

Marina Pestana koja je postavila izložbu „The Future Starts Here“ u londonskom muzeju kaže da je to paradoks i da je nevjerovatno kako je pomoću vještačke inteligencije robotu potrebno 15 minuta da uradi nešto za šta čovjeku treba par sekundi, a to je slaganje veša.

Autonomni asistent koji dobro obavlja svoj posao u domaćinstvu mora biti svestrab, podložan promjenama u okruženju i jednostavan za upotrebu u bilo kom okruženju. Najveći problem je što roboti nemaju nikakvo predzanje i iako mi mislimo da je dovoljno da izdamo komandu da slaže veš, činjenica je da robotu treba mnogo više informacija od te. Od toga kako tačno da pomjera dijelove te kako da koristi robote i senzore u toj radnji i zato je to sve mnogo komplikovanije nego što se čini.

I to su razlozi zbog kojih se tehnologija u ovom smjeru razvija voma sporo.