Written by

Hoćemo li Google Earth uskoro moći pratiti uživo?

m:ovo m:ono| Views: 134

Jeste li ikada pomislili kako bi izgeldalo da se Google Earth ne ažurira svakih nekoliko godina kako je to do sada bio slučaj, već da se ažurira svakih par sekundi ili da jedostavno imamo živi prenos Zemlje iz svemira. Šta bi bilo kada bi popularne Google Street View automobile zamijenili dronovi?

Sve ovo bi, zahvaljujući 4K Ultra HD kamerama koje mogu prenositi snimke na zemlji sa visine od oko 482 kilometra uskoro moglo postati moguće. Bespilotne letjelice su u stanju da snime fotografije visokih rezolucija, a Google Earth  Engine je već napravio satelitske snimke za svoje naučnike kompanije Earth.

Kompanija Earth je u januaru ove godine lansirala satelit VividX2 satelit koji je počeo da šalje prve snimke u boji iz svemira, a s obzirom na to da se kreće šest kilometara u sekundi on konstantno preusmjerava kameru ne bi li snimio što bolje fotografije određene lokacije.

On može napraviti snimke aerodromske piste, može zabilježiti kretanje brodova u lukama kao i teret koji prevoze. Snimci se mogu koristiti i da se odredi tačan broj automobila na cestama pa i da se odredi tačna brzina vjetra.

Stručnjaci kažu da je jako važno da imamo snimke koji nisu crno-bijeli, jer je praćenje određenih objekata mnogo jednostavnije na snimkama u boji, posebno ukoliko uslovi za snimanje nisu savršeni, a rijetko kad jesu. 

Iako je već odavno funkcionalan VividX2 satelit je u stvari prototip za predstojeći satelit ove kompanije, a plan je da se u orbitu lansira 15 satelita u grupama po pet.